De afgelopen maanden werkte ik intensief aan een reizende expo over Landschapspark de Merode. In 2004 kocht de Vlaamse Landmaatschappij 1500 ha gronden van de familie de Merode.

Nadien kwam dit gebied in handen van de partners van Landschapspark de Merode, een samenwerkingsverband tussen drie provincies, 9 gemeentes, de Vlaamse overheid, natuur- en landbouworganisaties en private partners. Samenwerking is het sleutelwoord want de vzw werkt(e) o.a. aan natuurbehoud en -herstel, recreatie, erfgoed, stilte en zorg, ondernemen, landbouw, …

Expo’s maken is wat ik het allerliefst doe. Onderzoek, redactie, grafische vormgeving, foto en video, productie, techniek en constructie. Het is mijn absolute speeltuin. Ik sta graag in de schoenen van potentiële bezoekers, werkend vanuit hun (onderzochte) voorkennis. Hier kon en mocht ik me helemaal uitleven en ik ben zotcontent met het resultaat: een houten constructie met referenties aan de Norbertijnerabdijen en de basiliek van Scherpenheuvel. Of ik afgelopen vrijdag ook nog het debat met politici, de abt van de abdij van Averbode, erfgoedverdedigers en ondernemers wilde leiden? Heel graag, ook dat was een grote eer zij het ietwat buiten de comfortzone. Op 29 maart was het immers exact 20 jaar geleden dat het Charter de Merode werd getekend en dit verhaal officieel van start ging.

Een welgemeende dankjewel aan Bell Lindemans, gebiedscoördinator van de Merode, met wie het echt heerlijk (en efficiënt 😉) samenwerken was en aan haar medewerkers Kim, Stefanie en Sander. Minstens zo’n dikke merci aan luchtfotograaf Alain Pardon, de expo werd immers integraal opgebouwd en geschreven rond zijn wonderlijke foto’s.

Ontdek en bezoek zeker eens de reizende expo (locaties & data op https://www.landschapsparkdemerode.be/expo), maak er een daguitstap van met vrienden, kinderen, honden, … Tijdens het debat sprak ik mijn absolute wens uit, en dat is dat veel meer mensen dit prachtige gebied ontdekken en in hun hart sluiten.

In het eerste panel: Stijn Messiaen (VLM regio Oost) // Kathleen Helsen (gedeputeerde Provincie Antwerpen) // Abt Marc Fierens // Guy Van Hirtum (burgemeester Westerlo) // Manu Claes (burgemeester Scherpenheuvel-Zichem) // Karolien Eens (burgemeester Tessenderlo)

#expo #expodesign #tentoonstellingsontwerp #landschapsgebieddemerode #demerode #westerlo #scherpenheuvel #aarschot #tessenderlo #hulshout #geel #diest #laakdal #herselt

En tot slot een heel dikke merci aan liefste en fotografe Kathleen Michiels voor haar prachtige beelden ❤️🙏🏻